- Functie
- Senior/coördinerend begeleider van volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB)
Als coördinerend begeleider op een interne dagbesteding voor mensen met een ernstige meervoudige beperking ziet Herma het elke dag als een uitdaging om cliënten een goed leven te bieden. “Als ik een lach zie, of zie dat iemand echt ontspannen is, dan kan ik daar heel erg van genieten.”
“Elke dag kijken we wat we kunnen doen om het leven van onze cliënten zo mooi mogelijk te maken. We beginnen de dag met een begroetingsliedje en koffie, dan kijken we wat iemand leuk vindt om te doen en hoe we iemand een beetje kunnen uitdagen. Dat is voor iedere cliënt anders.
Speelgoed
Onze cliënten hebben het ontwikkelingsniveau van iemand van tussen een half jaar en anderhalf jaar oud. Dat betekent dat communiceren maar beperkt mogelijk is, en waar dat mogelijk is, gebeurt dat op hun eigen manier. Situaties kunnen ook sneller verwarrend voor hen zijn. Er is bijvoorbeeld een cliënt die veel met speelgoed speelt. We wilden onderzoeken of hij aan tafel kon spelen, maar dat werkt niet voor hem: een tafel is voor eten en drinken. Nu kijken we of het beter gaat als hij in een relaxstoel zit.
Een andere cliënt dacht altijd dat ik hem kwam ophalen als ik binnenkwam. Als dat niet gebeurde, was hij teleurgesteld. Nu hebben we hem geleerd dat ik een knuffelschaap in mijn handen heb als ik voor hem kom. Dat geeft hem rust.
Meer tijd
Soms is het moeilijk om te ontdekken wat er met iemand aan de hand is. Zo hebben we een vrouw op de groep die blind is. Zij zat niet lekker in haar vel. We hebben toen hulp ingeschakeld om te achterhalen wat er met haar was. De gedragsdeskundige vertelde ons dat we haar wat meer tijd moeten geven om te verwerken wat er gebeurt. We zeggen nu bijvoorbeeld altijd wie we zijn als we binnenkomen, en vertellen dan wat we gaan doen. Dat doen we bijvoorbeeld door haar een fietsbel te laten voelen als we gaan fietsen. We geven haar de tijd om dat te verwerken, en daarna doen we pas waar we voor zijn gekomen. Ook zeggen we het duidelijk als we klaar zijn. Anders zit ze nog te wachten of er iets gaat gebeuren. Dat we nu op die nieuwe manier met haar communiceren, zorgt ervoor dat ze begrijpt wat er gaat gebeuren en dat ze vrolijker is.
Ik vind het mooi om echt iets te kunnen betekenen voor onze cliënten. Als ik een lach zie, of zie dat iemand echt ontspannen is, dan kan ik daar heel erg van genieten. Ik zie het als een uitdaging om iedere dag bij iedere cliënt zo’n geluksmoment te creëren.”