Ontwikkelen: opleidingen, stages en meeloopdagen
Wel interesse, nog geen diploma voor de gehandicaptenzorg
De meeste organisaties hebben meeloopdagen zodat je kunt ervaren of het werken in de zorg iets voor jou is.
Werken en leren tegelijk
Je volgt in dit geval de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Als BBL-leerling werk je drie of vier dagen en ga je een dag per week naar school. Je ontvangt ook salaris omdat je leren en werken combineert. Op de sites van de verschillende organisaties vind je hoe je solliciteert naar deze leer-werkplekken. Kijk ook op de pagina vacatures.
Alle organisaties voor de gehandicaptenzorg zijn erkende leerbedrijven. Dat betekent dat alle leerlingen en stagiaires gevarieerde ervaring opdoen. Je wordt begeleid door een werkbegeleider met ervaring.
Eerst naar school, dan werken
Tijdens je opleiding kun je stage lopen in de gehandicaptenzorg. Op MBO niveau noemen we dat BeroepsOpleidende Leerweg (BOL). Voor de stages krijg je dan een onkostenvergoeding. Kijk voor alle opleidingen op YouChooz.
Je hebt al een diploma voor de zorg, maar niet het gevraagde diploma
In dit geval ga je vaak meteen aan het werk en doe je ernaast een aanvullende opleiding. Vraag bij de organisatie bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.
Blijven leren tijdens het werk
Ook als je je diploma al hebt, blijf je in de gehandicaptenzorg altijd leren. Zo houden we de kwaliteit van de zorg zo hoog mogelijk. Dat is goed voor onze cliënten en ook voor jou. Je kunt je talenten op die manier zo goed mogelijk gebruiken.
Vaak is het noodzakelijk een extra opleiding te volgen. Dat is zoals bijvoorbeeld BedrijfsHulpVerlening (BHV). Soms leer je vaardigheden omdat dat past bij wat een cliënt nodig heeft, bijvoorbeeld het geven van sondevoeding, of het toedienen van een injectie.
Er zijn genoeg mogelijkheden om je op te laten leiden voor de gehandicaptenzorg! Kijk bij de vacatures en op de website van een organisatie bij je in de buurt voor de mogelijkheden.